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To the Governance Structure Review Committee: 
 
I have received the below update and questions from your committee: 

No change is recommended for the current bylaws statement on having 1-3 MVLS trustees from each county 

Form an advisory group, ideally with 2 members from each county, to work with the MVLS Nominating 
Committee to identify potential candidates to serve as MVLS trustees. 

The Nominating Committee, using input from the advisory body, will nominate candidates to stand for 
election as trustees. The committee will get candidate statements from each nominee, and will produce a 
ballot by August 1 for distribution to member libraries. Ballots will indicate how many seats are open, and 
will accommodate write-in candidates. 

Each member library will have one vote in the election for MVLS trustees. Official ballots must be filled out 
and returned to MVLS by September 25 

Results will be shared at the October MVLS Annual Meeting. 

Since we have 14 member libraries, there is the possibility of a tie. How do we find a tie-breaker. Can the 
MVLS Board President take that prerogative? 

We discussed how school district annual meetings (at which some library trustees are elected) are not 
actually "meetings" at all, they are timed public elections.Absentee ballots are used in these school district 
"annual meetings." What about a provision for early voting or voting by proxy? 

The committee wants to make sure that every library has a way to cast their vote even where they might find 
it difficult to have a representative at the MVLS annual meeting 

I will address the questions first. 
 
QUESTION: Since we have 14 member libraries, there is the possibility of a tie. How do we 
find a tie-breaker. Can the MVLS Board President take that prerogative? 
 
ANSWER: No, the MVLS Board President cannot be a tie-breaking vote; the election must be 
by “library trustees” and not system officers. If there is a tie during the annual vote, and a runoff 
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vote at the meeting does not resolve the tie, the seat is vacant and could then be filled by the 
board pursuant to New York State Education Law Section 226. 
 
QUESTION: We discussed how school district annual meetings (at which some library 
trustees are elected) are not actually "meetings" at all, they are timed public elections. 
Absentee ballots are used in these school district "annual meetings."  
 
ANSWER: School district public library elections are governed specifically by Education Law 
Sections 260(7) and (8), which enable election at the “annual meeting” (duly noticed election) of 
a school district conducted per Article 41 of the Education Law; these sections apply only to 
school district public libraries and not to other types of libraries or library systems. 
 
The law governing cooperative library system trustee election is found in Education Law Section 
255(2) and is very different (see highlighted excerpts below, with the relevant sections in blue). 
 
To call a meeting to elect system trustees, the secretary of a cooperative library system is 
required to send a notice via the mail to the “last known” address of the library trustees. These 
requirements are built into law, and I strongly advise they be followed. 
 
That said, after meeting those very clear requirements for announcing a trustee election, the 
library system has great latitude.  
 
For example: there is NO requirement that the meeting be conducted in person.1 Further, because 
it is a meeting of library trustees and not a meeting of the system’s board, it is not subject to the 
Open Meetings Law. While it does have to be a “meeting” (as in, a gathering), this could be done 
by teleconference. 
 
QUESTION: What about a provision for early voting or voting by proxy? 
 
ANSWER: There is no bar on proxy voting. 
 
I will now address the updates: 

UPDATE: No change is recommended for the current bylaws statement on having 1-3 
MVLS trustees from each county. 

ASSESSMENT AND ADVICE: This approach is allowed under the MVLS charter. 
 
Options for change are broad, as the current charter allows for between 5 and 25 trustees and 
currently does not have a representational requirement (in the past, 4 were required from each 
county). 
 
As the board is aware, in the past, at least one library requested the board to consider an 
approach that is more reflective of the proportionate fiscal and collection contributions of each of 
the individual 14 member libraries, and of course, there are models for that. However, it is my 

 
1 This is in contrast to regional library counsel annual meetings, which do have to be in person. 
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understanding that the governance committee has received more recent input rescinding this 
request, so I will not comment further. 
 
UPDATE: The committee is considering a nomination process with an advisory committee. 
 
ASSESSMENT AND ADVICE: This is legal and appears to be a very inclusive, orderly, and 
proactive way to identify a broad array of qualified nominees. 
 
UPDATE: The committee is considering a ballot process with votes due by September 25th, 
and results shared at the October Annual Meeting. 
 
ASSESSMENT AND ADVICE: I must strongly advise against this approach. 
 
As seen in the area of the Education Law highlighted in blue, below (sub-sub-section f of sub-
section 2 of Section 255), “trustees shall be elected annually by a meeting of the trustees of the 
participating libraries in the cooperative library system.” [Full law is below in yellow, just FYI] 
 
Given this very clear language, I am concerned that the approach currently under consideration 
could be successfully challenged, which is why I must advise against it.  
 
That said, other than the requirement that the election be held annually at a meeting to trustees of 
participating libraries, the use of the nominating ballots in advance is fine. As stated above, this 
meeting can be via teleconference, so long as the board does not lead the meeting, and no board 
business is conducted at it (which would trigger Open Meetings Law). 
 
ADDITIONAL ADVICE 
 
First, I encourage the board to consider de-coupling the annual election of trustees from the 
“Annual Meeting.” 
 
An “Annual Meeting” under the not-for-profit corporation law is a board meeting to conduct 
System business. Systems are required to have at least six meetings a year, so the “annual 
meeting” can be one of them. 
 
In contrast, the System is required to “annually elect” trustees at a meeting of library trustees. As 
shown above, that can be a different meeting. 
 
In my experience, some cooperative library systems have looked to models offered by different 
organizations with different rules (such as regional library councils or confederated library 
systems) and adopted practices those organizations are required to do.  
 
As a cooperative library system, there are some things and MVLS is required to do, but holding 
the “annual election” contemporaneously with an “annual meeting” is not one of them. 
  
Second, with respect to the “1 library, 1 vote” approach: 
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Because individual trustees cannot make decisions for libraries, if the “1 library, 1 vote” 
approach is used, I advise the System be ready to clarify how each library can confirm and cast 
its single vote.  
 
This can be done either by a library simply designating a trustee who is empowered to vote at the 
meeting or by the board voting on the ballot and directing the trustee to cast the vote per the vote 
of the board.  
 
Here is a template letter the System could send to member libraries with the ballot to enable that: 
 
 

Dear MEMBER LIBRARY BOARD: 
 
As you know, the new trustees will be elected at a meeting of member library 
trustees to be held on DATE/TIME.  
 
Our nominating committee and advisory group have been busy identifying 
qualified and willing nominees.  
 
Below is the ballot setting out the # seats for a trustee term to run DATE to 
DATE, with a section to write in a name instead of selecting a nominee. 
 
With each member library having one vote per open seat, your library can either: 
 
1. Vote on each ballot item and designate a trustee (and an alternate) to submit the 
ballot at the meeting; 
 
OR 
 
2. Pass a resolution to simply designate a trustee to vote for the Library at the 
meeting (and an alternate), without voting on the ballot. 
 
Your designated voter should be ready to sign in and submit a completed ballot at 
the meeting. Your library doesn’t need to designate an alternate, but it is a good 
idea! 
 
Here is a sample resolution for designating your representative: 
 
BE IT RESOLVED that NAME OF TRUSTEE is designated to cast the votes for 
MVLS System Trustees at the meeting to be held on DATE, with NAME OF 
ANOTHER TRUSTEE designated as an alternate in the event NAME is 
unexpectedly unable to attend. 
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NEXT STEPS 
 
Thank you for trusting me with your initial thoughts on how to move forward. In the event you 
have any questions about my advice, please let me know, and either me or paralegal Nathan Feist 
can attend a meeting to ensure you are getting prompt input on this important process. 
 

*** 
 
From Education Law Section 255: 
 
2. Upon the request of a majority of the members of the boards of 
trustees of two or more libraries chartered by the regents, if it shall 
appear to the satisfaction of the commissioner that the establishment of 
a cooperative library system will result in improved and expanded 
library service to the area and that the area is suitable for the 
establishment of such a cooperative library system, the commissioner may 
call a joint meeting of the trustees of such libraries for the purpose 
of determining whether a cooperative library system shall be established 
and electing a board of trustees of such cooperative library system. If 
it shall appear to the commissioner that the area proposed for the 
cooperative library system is not sufficient to warrant the 
establishment of such system; that such area is not otherwise suitable 
or that for sufficient other reason such cooperative library system as 
proposed should not be established he shall disapprove such request. 
 
a. Notice of such meeting shall be given by the commissioner to each 
trustee by mail to his last known address at least five days prior to 
such meeting. At such meeting the board of trustees of each library 
participating shall have five votes. 
 
b. Such meeting shall be called to order by the person designated by 
the commissioner and shall thereupon organize by the election of a 
chairman. At such meeting a resolution in substantially the following 
form shall be presented for the action of the meeting: "Resolved that a 
cooperative library system be established consisting of the following 
libraries chartered by the regents ............... (name libraries) for 
the purpose of expanding and improving library service in the area 
served by the above named libraries." 
 
c. If the resolution described above is adopted, then the meeting 
shall proceed to elect a board of trustees of such library system to 
consist of not less than five nor more than twenty-five members as 
determined by the meeting. 
 
d. Within one month after taking office, the trustees-elect shall 
apply to the regents for a charter as a cooperative library system. 
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e. The board of trustees shall manage and control such cooperative 
library system and shall have all the powers of trustees of other 
educational institutions in the university as defined in this chapter. 
Such board shall elect a president, secretary and treasurer. Before 
entering upon his duties, such treasurer shall execute and file with the 
trustees an official undertaking in such sum and with such sureties as 
the board shall direct and approve. The treasurer need not be a member 
of such board. The funds of the cooperative library system shall be 
deposited in a bank or banks designated by the board of trustees and 
shall be expended only under the direction of such trustees upon 
properly authenticated vouchers. 
 
f. The term of office of trustees shall be either three or five years 
except that the members of the first board of trustees shall determine 
by lot the year in which the term of office of each trustee shall expire 
so that as nearly as possible the terms of either one-third or one-fifth 
of the members of such board will expire annually. Thereafter, the 
successors of such trustees shall be elected annually by a meeting of 
the trustees of the participating libraries in the cooperative library 
system. Where the term of office of a trustee is five years, no trustee 
shall hold office consecutively for more than two full five year terms 
and where the term of office of a trustee is three years, no trustee 
shall hold office consecutively for more than three full three year 
terms. Provided further, however, years served by a trustee appointed to 
fill an unexpired term shall not count towards the term limit. Such 
meeting shall be called by the secretary of the cooperative library 
system who shall give notice to all the trustees of participating 
libraries in the manner provided in subparagraph a of this subdivision 
for giving notice of the meeting to authorize the establishment of such 
cooperative library system. Within one month after approving a change in 
the length of the term of office of trustees, the trustees shall apply 
to the regents for an amendment to the charter of the cooperative 
library system. Such change in the length of the term of office of 
trustees shall not take effect until such charter amendment is approved 
by the regents. Any cooperative library system that changes the length 
of the term of office of trustees pursuant to this paragraph, may 
appoint an individual for a shorter term in order to ensure that as 
nearly as possible, an equal number of trustees shall be elected to the 
board each year, with the trustees assigned such shorter terms 
determined by lot, and provided further that the term of office of each 
incumbent member of the board shall not be decreased thereby. 
 
g. A contract may be entered into between the board of trustees of a 
cooperative library system and the department under which the state 
library will provide services, facilities and staff to the cooperative 
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library system upon terms agreed upon by and between the parties to such 
contract. 
 
h. Nothing herein contained shall be deemed to deprive any 
participating library of its property. 
 
i. The board of trustees of any library chartered by the regents which 
is not participating in a cooperative library system may adopt a 
resolution requesting that such library become a participating library 
in a cooperative library system. Duplicate copies of such resolution 
certified by the clerk of such board of trustees shall be filed with the 
board of trustees of the cooperative library system. If such board 
approve such resolution such approval shall be endorsed thereon and a 
copy thereof shall be filed with the commissioner. Upon such resolution 
being approved by the commissioner such additional library shall become 
a participating library in such system and shall have the same rights, 
duties and privileges as other libraries participating therein. 
 
j. The participating libraries in such library system shall be those 
libraries, members of the boards of trustees of which join in 
petitioning the commissioner to call the meeting for the establishment 
of the cooperative library system pursuant to this section, and who are 
named in the resolution voted upon by such meeting and in the charter of 
the library system. 
 
k. The board of trustees of each public library system shall meet no 
fewer than six times a year. 
 


